Hjem > Aktuelt > Bli med på kunstutstilling

Suksess med kunstutstilling

Nordberghjemmet arrangerer i disse dager en spennende kunstutstilling med åtte forskjellige utstillere fra nærområdet. Her er det alt fra akvarellmaling til akryl, oljemaling, bladgull, illustrasjon og keramikk. Utstillingen varer frem til 5. desember.

Aktuelt

Bli med på kunstutstilling

Sist lørdag var det vernissage, og mange beboere, pårørende, og personer fra Nordre Aker stakk innom på en hyggelig kunståpning og lørdagskafe med levende musikk, musserende og kanapeer. De lyse lokalene var pyntet til fest, og stemningen var på topp blant de som møtte opp. Kunstnerne selv er alt fra etablerte billedkunstnere, til erfarne amatører. Alt er til salgs, og siden Nordberghjemmet stiller lokalene til disposisjon uten å ta høye galleriavgifter, har kunstnerne godt ned i pris. De røde runde solgt-klistremerkene kom derfor godt med under åpningen, og flere av de besøkende gjorde unna julehandelen i en fei. Spesielt fikk de morsomme keramikkfigurene til Anne Marie Lenngren bein å gå på. Utstillerne er: Anne Marie Lenngren, Jorunn Valen-Senstad, Randi Haga, Leonard Hansen, Sigrunn Slaathaug, Randi Stang, Vita Jurkeviciute og Unn E. Rindal.

 

-          Det er så utrolig hyggelig å gå på kunstutstilling igjen forteller en av beboerne smilende. Det må nok være flere hundre år siden sist sier hun bestemt.

-          Jeg har ikke plass til mer kunst på veggene forteller en annen beboere, men jeg er her for å være med på mora sier hun og ler godt.

-          Jeg har kjøpt to bilder forteller Tom som virkelig har slått på stortromma i dag. Han er strålende fornøyd og skåler med utstiller Vita Jurkeviciute som han har kjøpt et av bildene av.

 

Kunstutstilling på sykehjem

-Det er forsket mye på kunst innen eldreomsorg. Her på Nordberghjemmet kan beboerne nå gå på kunstutstilling hver dag frem til 5. desember. I tillegg kan personer fra nærmiljøet komme innom. Her er det åpent på dagtid, og vil en ha en gallerirunde på kveldstid, er det bare å ta kontakt med resepsjonen for en avtale, forteller kulturleder Linda Jeppesen.

Hun sier at kunstnerne er med for å stille opp om arrangementet, og ikke nødvendigvis for å selge. Det viktigste med denne utstillingen er at beboerne kan gå på kunstutstilling hver dag i en gitt periode, og at pårørende kan gå på utstilling sammen med dem. Dette kan by på mange gode opplevelser, gode samtaler, og da spesielt blant personer med demens, forteller kulturlederen.

 

Forskning på demens og kunst

 

«De fleste mener at vi har rett til å tolke kunst slik vi vil. Skal ikke personer med en demenssykdom ha den samme retten? spør forskerne Ann Therese Lotherington og Aud Obstfelder».

De forteller at bruk av kunst som terapi og underholdning i demensomsorgen øker, og tiltakene viser seg å være positive for de involverte.

Kunsten er en døråpner til mellommenneskelig kontakt. Den krever ikke språklig perfeksjon, den spør ikke hvem du en gang var, men aksepterer forskjellighet og ulike måter å være på. Den skaper grunnlag for hvem du kan være her og nå. Kunst åpner kort sagt opp for nyskaping og innovasjon i demensomsorgen.

 

I dag ser vi kunst stort sett som et møte mellom publikum som betraktere og kunstverket som et resultat av kunstnerens intensjoner. Men historiefortelling, bildekunst, musikk og teater kan skape situasjoner som beveger og berører tilsynelatende apatiske mennesker. Dette er opplevelser som bryter ned skiller mellom dem som har og dem som ikke har en demenssykdom.

Både gjennom vår forskning og i praksis har vi sett hvordan kunstaktiviteter involverer og engasjerer personer med demens, deres pårørende og helsepersonell. Alle får berikende situasjoner. Øyeblikk og opplevelser deles, og sykdommen har liten eller ingen betydning, forteller forskerne.

 

Kunstutstillingen varer frem til 5. desember. Den er åpen for alle. Adressen er: Carl Kjelsensvei 23 C, 0860 Oslo. I Festsalen.