Hjem > Aktuelt > Gjensynsglede

Nå får de være sammen igjen

Gjensynsgleden var stor da Mia Knutsen (84) fikk besøke sin mann Per Otto(85) i dag på Nordberghjemmet. Han er ferdigvaksinert som mange andre beboere på Nordberghjemmet, og endelig kan familiemedlemmer igjen komme på besøk.

Aktuelt

Gjensynsglede

-          Det har vært grusomt. Vi har vært gift i 55 år, og nesten aldri vært adskilt. Vi har alltid vært mye sammen med andre mennesker og familien, og jeg har hatt så vondt av å tenke på at Per muligens sitter alene på rommet sitt og er ensom. Kanskje det har vært verre for meg enn han? Undrer Mia seg.

Ekteparet møttes da de var 16 år gamle, og har bestandig bodd på Tåsen. De siste to årene har Per bodd på sykehjem.

-           Jeg synes ikke synd på meg selv, men jeg føler meg litt ensom, forteller Per. Begge gleder seg til de kan tilbringe dagene fremover sammen igjen, for det er det som er livet deres. Det å være sammen. Det er det viktigste forteller Mia. Før pandemien kom hun på besøk til sin ektemann hver dag, og det vil hun nå ta opp igjen.

 

-          Dette året har vært tøft. Jeg har ikke turt å se mine to barn, eller barnebarn i noen særlig grad, og heller ikke naboer. Jeg har vært så redd for å bli smittet for så å ta med smitte inn på sykehjemmet til Per. Jeg har alltid trodd det var godt å ha alenetid, men nå er det litt for mye av det gode. Heldigvis har jeg mange gode minner å tenke tilbake på. Per og jeg har hatt et veldig godt liv, så jeg tenker tilbake på alt det hyggelige vi har opplevd, og prøver å være positiv. Jeg tar en dag av gangen nå, sier Mia.

Per forteller at han gleder seg til å se barn og barnebarn igjen. Mia smiler og forteller at nå kommer de på besøk en etter en. Det er håp i stemmen hennes. Neste lørdag skal Mia ta sin siste vaksine. Hun gleder seg til sommeren når hun og Per kan være ute sammen igjen.

I snart et år har spesielt beboere ved norske sykehjem blitt fratatt sin frihet. Mere så enn folk flest. Selv om alle har lidd under pandemien, har sykehjemsbeboere i tillegg til å følge vanlige smittevernregler ikke hatt anledning til å forlate sykehjemmet som de bor på uten å måtte være i karantene på sine rom etterpå. Det har vært besøkstans i perioder, og strenge besøksrestriksjoner ellers.

Ikke bare har denne adskillelsen fra samfunnet og sine familier og venner vært hard for de eldre, pårørende har blitt frarøvet sin anledning til å være nær, og å vise omsorg for sine aller nærmeste.

-Jeg gleder meg til tiden som kommer, og jeg har et stort håp for tiden fremover, forteller Pers kone Mia Knutsen optimistisk.