Hjem > Aktuelt > Gleder seg til å få en klem

Et skritt nærmere en normal hverdag

Torsdag denne uken startet Nordberghjemmet koronavaksineringen av sine sykehjemsbeboere. Mange spente beboere ventet tålmodig på at det ble sin tur, og ga uttrykk for at de gledet seg til å kunne bevege seg fritt, få klemmer, og besøke sine nærmeste.

Aktuelt

Gleder seg til å få en klem

Beboere Aase Berit Laeng, og Unni Dahl var aldri i tvil om å ta vaksinen. Begge mener det beste er at alle tar den, enn at en kanskje blir syk selv, eller smitter andre.

-          Jeg gleder meg til å reise ut og besøke mannen min, barn og barnebarn. De gleder seg til det de også. Det verste for meg med denne pandemien er at jeg ikke kan gjøre som jeg vil. Hadde det ikke vært for alle som jobber her så hadde jeg følt at jeg satt i fengsel, forteller Ase Berit. Hun mener at dagene blir lange og at tv og kryssord er det som får tiden hennes til å gå.

Unni forteller at dette har vært en ensom tid, kjedelig, og at hun savner å ha omgang med familien. Hun bruker tiden på å lese bøker, og forteller at familien stadig kommer innom og leverer bøker til henne.

-          Jeg leser mye siden jeg ikke kommer meg ut, og familien min ikke kan komme inn akkurat nå, men de som jobber her er jo hyggelige skynder hun seg med å si, og legger til at det er god mat på sykehjemmet. Hun vil jo nødig klage.

Mye planlegging og logistikk

Kvalitetsansvarlig og sykepleier Hannah Brun er vaksinekoordinator for gjennomføringen av pfizer vaksinen på Nordberghjemmet. Hun forteller at hun har jobbet fulltid med planleggingen i nesten en måned.

 -          Vi begynte med forberedelser like før jul. Da måtte vi kartlegge alle beboerne: hvem som ville ha vaksine og hvem som ikke ville ha vaksine. Vi måtte forhøre oss med pårørende til de beboerne som ikke er samtykkekompetente. Da var det viktig å få frem at de skulle si noe om hva de tror beboeren hadde ment hvis de kunne ta standpunkt til dette selv. 

Etter dette har vi organisert mye: nytt kjøleskap, hvem som skulle være i vaksineteam, hvem som skulle være observatører når vaksinen var satt, når vi skulle begynne på dagen, hvordan vi skulle gå frem i forhold til vitale målinger på alle beboerne etc. I tillegg har vi hatt undervisning ift opptrekk av vaksinene, hvor det har kommet en hel del nye prosedyrer underveis.

Hannah forteller at det har vært ekstremt mye å planlegge, og at hun var veldig spent på hvordan det kom til å gå, og om logistikken hun hadde planlagt lot seg gjennomføre. 

 -          Selve gjennomføringen gikk bra.

Vi brukte kortere og kortere tid da vi fikk flyt på opptrekking (vaksinene kommer ikke ferdigoppfylte, men inneholder minst 6 doser som skal tas ut pr glass) og vaksinering.

Etter vaksineringen hadde de mange flinke observatører, som så etter bivirkninger på avdelingene. Da alle vaksinene var satt, brukte teamet en del tid på å dokumentere alt inn i journalsystemet til sykehjemmet, og til å registrere alle gitte vaksiner i sysvak (nasjonalt vaksinasjonsregister). 

 -Alt i alt, så gikk det overraskende fint. Alle som skulle vaksineres ble vaksinert med dose 1 torsdag. Jeg er godt fornøyd med vaksinedagen, og håper vi er et skritt nærmere en normal hverdag, sier  Hannah Brun.

Beboer Unni Dahl og Aase Berit Laeng er også fornøyd og lettet over at de har fått den første dosen med vaksine. Begge ser frem til lysere tider, og til den dagen de kan klemme sin familiemedlemmer igjen.