Hjem > Aktuelt > Hage - ren terapi for beboerne på Nordberghjemmet

Hage - ren terapi for beboerne på Nordberghjemmet

Det er ingen grunn til at du må gi opp drømmen om hagearbeid selv om du har dårlig rygg, vanskeligheter med knebøy, eller er bundet til en rullestol. Nå kan en nemlig få tak i høye kasser på hjul.

Hageterapi er et velkjent fenomen i bl.a. annet USA, England og Danmark. Hageterapi blir brukt i terapi for psykisk syke for å dempe stress, depresjon og angst, og blir ofte brukt på personer med demens.

Aktuelt

Hage - ren terapi for beboerne på Nordberghjemmet

På Nordberghjemmet er det mange beboere som har gitt opp hagehobbyen og lagt denne interessen på hylla. Ikke så rart når mange av beboerne bruker rullestol og rullator. For mange er det en stor nok utfordring å komme seg opp av en stol, om en ikke skal opp av en knebøystilling i et blomsterbed.

Nå har vi funnet løsningen for denne brukergruppen, og beboerne kan gjenoppta sine gamle interesser, for denne generasjonen er vant med hagearbeid. Nordberghjemmet har gått til innkjøp av hevet hagekasse på hjul, spesiallagd for rullestolbrukere og for dem som ikke kan å bøye seg ned for å dyrke grønnsaker, luke, vanne og høste.

 

Kortere kortreist mat finner du neppe

Våren på Nordberghjemmet blir brukt til å så ulike typer frø. Først inne i små drivhusesker, for så å plante alt ut. I stedet for at beboerne skal ha hjelp til hagearbeid og bli en passiv tilskuer, kan de nå være med på hele prosessen selv.

Beboerne planter ut spirer og sår frø som skal bli til blant annet reddiker, salat, spinat, tomater, sukkererter, urter, jordbær og blomkarse. Hagekassen på hjul skal om noen uker være full av spiselige grønnsaker som kan trilles bort til beboernes spisebord.

- Slik kan de som bor her selv plukke det de vil ha i salaten sin, forteller kultur og aktivitetslederen, og beboerne nikker og samtykker at det blir stas.

-Snakk om kortreist mat, og ekstra gøy er det når en har dyrket det selv forteller fysioterapeuten. Han er opptatt av at beboerne skal gjøre mest mulig selv.

-Det er så deilig å kjenne lukten av jorda forteller en av beboerne og smiler.

-Ja og så kjennes det så godt å ta på den, sier hennes venninne i rullestol. Hun sier at hun gleder seg til å se hvordan grønnsakshagen utvikler seg fra uke til uke.

Samtalene går ivrig rundt den høye hagekassen. Noen beboere deltar i arbeidet, andre har nok med å observere og bare lukte på blomster og urter som blir sendt rundt bordet. Til felles har hagegruppa gleden av å være med på en kjent aktivitet som for mange vekker liv i gamle minner, kunnskap og interesse. Noen lærer noe nytt, mens andre relærer ved å bli stilt krav til, for vanne må de gjøre selv.

 

Frivillige fra Nordberg

-Dette er ren terapi, og kanskje den beste medisinen mange av våre beboere kan få. Planting av grønnsaker, frukt, blomster og bær er en del av hagegruppas planer i tiden fremover. I tillegg har frivillige fra nærmiljøet stilt opp med stauder fra sine hager og startet arbeidet med å lage en «Bestemors hage», forteller fysioterapeuten.

-Bodil Bergan fra nærmiljøet på Nordberg leste artikkelen i Menighetsbladet om at vi trengte stauder. Hun tok kontakt og har vært «sjefsgartner» for staudeprosjektet siden. Det er helt fantastisk at frivillige stiller opp og hjelper til med hagearbeid og deler stauder med oss, forteller en entusiastisk aktivitetsleder.

«Bestemors hage» ble startet som et resultat av flere møter med Botanisk Hage på Tøyen. Der har de laget en sansehage for demente hvor de har samlet gamle prydplanter som ikke lenger er i handelen og som derfor står i fare for å forsvinne. Som Botanisk hage, vil Nordberghjemmet sette opp plansjer med historier om plantene og hvor de kommer fra. Dette vil være med på å fortelle historien om hagene på Nordberg og omegn.