Hjem > Aktuelt > Hund på resept

Hund på resept

Django har vært besøkshund på Nordberghjemmet siden han var åtte uker gammel. Beboerne har fulgt han gjennom valpeperioden, og nå synes mange at han er blitt en flott ungdom.

Forsøk med dyr på institusjoner viser at dette virker avslappende, gir bedre bevegelse og senker sykdomssymptomer. 

Aktuelt

Hund på resept

Øynene til beboerne på Nordberghjemmet lyser opp når den 11 måneder gamle labradorblandingen Django kommer gående gjennom sykehjemmets mange korridorer. Daglig stikker han innom beboerrom, får seg noen godbiter her og der, noen klapp og godord.

-          Han lå i sengen min i stad, sier en av beboerne litt stolt. En annen beboer forteller at han har kjøpt godbiter som han har på lur til Django kommer på besøk.

-          Han får en av gangen, men han er så pen at egentlig burde han fått to, sier Egil med et stort smil. I dag orker ikke Egil å vente til Django kommer på besøk, og finner den firbente kameraten sin likegodt på hans «kontor» hvor han har base. Egil går også titt og ofte tur med besøkshunden.

Django har vært besøkshund på Nordberghjemmet siden han var åtte uker gammel. Beboerne har fulgt han gjennom valpeperioden, og nå synes mange at han er blitt en flott ungdom. Noen mener han er blitt rolig og veldressert, mens andre kaller han bare villhunden. Flere av beboerne har hatt hund tidligere, og synes det er stas å ha hund igjen.

Forskning

Det er gjort mye forskning, spesielt i USA, på de positive effektene det har å få være i kontakt med dyr: Sansene stimuleres og sykepleierne kan fortelle at medikamentbruken går ned hos demenspasientene. Pasientene får oppleve total hengivenhet, ingen fordommer, men varme og kroppskontakt

Dyr kan ved hjelp av sine medfødte evner hjelpe enkeltpersoner og gi lys i hverdagen til mennesker som trenger det. Det kan gi mulighet for en etterlengtet kroppskontakt og ubetinget hengivenhet, virke kontaktskapende og gi humøret et løft.

Forsøk med dyr på institusjoner viser at dette virker avslappende, gir bedre bevegelse og senker sykdomssymptomer.
- Hos mennesker som observerer dyr de er trygge på, måles både senket blodtrykk og hjertefrekvens. Dyrs tilstedeværelse kan også gi psykiske effekter som økt følelse av trygghet og ly.

De siste årene er det blitt mer og mer vanlig med besøkhunder på sykehjem i Norge.