Hjem > Aktuelt > Jubilanten Dag Øivind Dvergsten

90 år

Dag Øivind Dvergsten fyller 90

Dag Øivind Dvergsten fylte nylig 90 år, og feiret dagen på Nordberghjemmet sammen med sine fire barn og deres ektefeller, barnebarn, oldebarn, venner og flere beboere.

De siste tre årene har han bodd på Nordberghjemmet, og sier at når en først må bo på sykehjem, så er dette bra.

Aktuelt

Jubilanten Dag Øivind Dvergsten

Hvordan er det å bli 90 år?

- Det er rart å bli 90. Jeg er mest fornøyd med at jeg lever fortsatt. Det beste med å bli så gammel er at en kan slappe helt av, og ikke la tingene gå innpå en. Jeg er heldig som har klart å holdt hode over vannet så lenge, forteller en fornøyd jubilant.  

Det negative med å bli 90, er at han har havnet i rullestol, sier han. Det positive er at han har opplevd mye gjennom livet.

Dvergsten er oppvokst på Ullernåsen. Da krigen kom ble han involvert i illegalt arbeid, og da tyskerne fikk nyss om det, ble han sendt med tog til Halden, og reiste videre til Sverige hvor han var i det norske militæret.

Fra Amerika til Freia

Etter krigen fullførte Dvergsten handelsgymnas, og dro til Amerika for å studere business administrasjon på University of Chicago. En dame han tilfeldigvis hadde truffet i Oslo hjalp han med stipend. Jubilanten forteller at han studerte både dag og kveld for å oppnå en mastergrad. I Chicago jobbet han også med et exportfirma som solgte hvitevarer.

Året 1949 reiste Dvergsten tilbake til Norge. Han hadde fått jobb i Freia, som ble hans arbeidsplass de neste 25 årene.

Hvordan var det å være direktør for Freia?

-Suksessfaktoren har vært at jeg har vært åpen på å være med på utvikling. Jeg har også bestandig vært interessert i innovasjon og nyheter. Jeg hadde en fin tone med de ansatte, men jeg var sjef. Hver dag gikk jeg en runde før lunsj og hilste på alle. Det er viktig å ha kontakt, mener Dvergsten.

De ansatte fikk også være med på noen store fester, sier han. De fikk premier når de nådde gode resultater, og Dvergsten forteller at Freia leide eget tog som tok personalet til Sandefjord på Hotell. På toget fikk alle forfriskninger.

Twist konfekten var et produkt som ble et kjempeprodukt, forteller jubilanten. Dvergsten og et team spilte «ball» til ideen om twisten modnet. I en konfekteske var det synlig når noen hadde tatt en sjokoladebit. Hva om de la konfekt i en pose undret de. Da ville en ikke se at noen hadde tatt en konfekt.

-En engelsk kunstner som jobbet på Freia mente at når en pakket ut sjokoladen, så ble den «twistet». Hun heter Christina Bell, og besøker meg fortsatt. Jeg slo gjennom og sa at det skal den hete. Vi bestemte oss for å variere bitene og smakene, og hadde konkurranser om å finne navn på nye. Ofte fikk vi brev fra folk som for eksempel ville ha mer lakris i posen. Vitsen var at ikke alle skulle kunne ha det samme, sier Dvergsten.

Ved siden av sjokolade begynte Freia med Findus fisk. Dvergsten syntes dette arbeide var svært givende. Han forteller at de fleste ikke visste hvordan en frysemetode foregikk.

- Barn ville ikke ha fiskeben, så vi fant ut av vil skulle ha benfri fisk. Vi bød på en krone benet hvis de fant et ben i fisken. Da spiste de fisken, Ikke du gimmick. Det gikk veldig bra, men Findus ble solgt til Nestlè til min store fortvilelse. Jeg hadde lagt ned mye arbeid i dette, så jeg sluttet i Freia og begynte som administrerende direktør for Ringnes, sier han.

Ringnes

Bryggeriet bøy på nye utfordringer for den nyskapende direktøren. Da Dvergsten begynte i Ringnes var de allerede ledende i Norge på øl, og skulle ekspandere til utlandet. Øl skulle lanseres i Polen. De kjøpte to bryggerier der, og Dvergsten forteller at han var ofte i Polen.

- Det var mye arbeid, men givende og interessant. Kulturen var annerledes, og ingenting lå til rette. Vi måtte sloss mot mafiaen. Til slutt solgte vi oss ut for vi lyktes ikke godt nok. Ringnes hadde allerede begynt med coca cola i Norge, og det var lettere å få til.

 - Det ble mindre øl og mer coca cola. Jeg ble aldri pensjonist, og fortsatte å jobbe for Ringnes i mange år fremover.

Som 90 åring er Dvergsten opptatt av å få med seg nyheter, og følger godt med på hva som skjer i samfunnet. Han er en ivrig Ipad bruker, og syntes det er flott å kunne skype med sin sønn som bor i Singapore.